Безкоштовна доставка при замовленні від 1500 грн.
ua
(068) 324-72-09
Рубрики

Як запахи впливають на наші стосунки

Всі ми з вами зараз переживаємо важкі часи. Спочатку війна, пандемія і знову війна. І це все вплинуло на наше здоровʼя та психіку. Сьогодні поговоримо саме про зміни «хімії» нашого нюху. Наприклад, під час пандемії, ми зіткнулися з тим, що  через коронавірус часто пропадає нюх, і життя без запахів раптом стає складним і безрадісним. Було таке? Авжеж! Адже завдяки запахам ми не тільки отримуємо задоволення від їжі, а й визначаємо потенційно цікавих партнерів, орієнтуємося в тому, що відбувається, і навіть краще відчуваємо власне «я».

Чи знали ви, що людський організм виділяє не менше двох тисяч летких органічних речовин, тобто кожен із нас має справді унікальний аромат. На наш вроджений «букет» можуть вплинути дієта, захворювання та емоційні переживання. А здатність відчувати запахи втрачається не тільки через ковід, а й, наприклад, через травму мозку, хворобу Паркінсона або Альцгеймера. Крім того, нюх погіршується із віком. Але все ж таки найгостріше ми реагуємо, коли він пропадає різко.

До XIX століття вчені вважали, що людина погано сприймає запахи, тож мало вивчали цю тему. Але виявилося, що у нас досить хороший нюх. Так, дослідження 2006 року показало, що люди здатні «йти слідом»: студенти в навушниках та пов'язці на очах зуміли пройти потрібною стежкою, орієнтуючись по розпорошеному запаху.

Читайте також: Як запахи впливають на наш мозок?

родинна вечеря

Чим загрожує втрата нюху? Насамперед відсутністю задоволення від їжі, адже смак багато в чому визначається запахом. Під час жування молекули з їжі піднімаються в ніс, де зв'язуються з нюховими рецепторами, і якщо «вимкнути» аромат, то ванільне морозиво здаватиметься просто чимось солодким. Крім того, деякі запахи є попередженням про небезпеку: важливо своєчасно відчути, що їжа зіпсувалася.

Але ще запахи пов'язані з нашими емоціями та спогадами, причому безпосередньо: сигнали від носа надходять до нюхової цибулини мозку, а потім у ті зони, які відповідають за пам'ять та емоції. Багато хто з власного досвіду знає, що запахи здатні пробуджувати яскраві спогади, особливо з дитинства. Втрата нюху звужує спектр емоційних переживань, чому нам і стає сумно та самотньо. Адже ми звикли, що запахи оточують нас із самого народження. Більше того, немовлята починають сприймати їх ще в утробі: ароматичні речовини з продуктів, які вживає мама, потрапляють у навколоплідні води. Згодом зв'язок матері та дитини багато в чому ґрунтується на нюху. Жінка може дізнатися запах малюка серед інших, і він навіть здається їй найприємнішим. Немовлята також відрізняють запах своєї матері.

Ще цікавий факт. Для передачі саме негативних емоцій нам достатньо лише запаху, який швидко включає реакцію «бий - тікай». Однак для сприйняття позитивних емоцій нам потрібний ще й зір. Тобто для того, щоб відчути запах веселощів та сексуального збудження нам все ж таки одного запаху недостатньо. Але, щоб вловити сигнали страху та огиди, достатньо тільки понюхати носом.

чоловік дарує квіти дівчині

Отже, якщо запахи можуть впливати на наші стосунки, як тоді ці запахи передаються між нами? Для цього у нас є (принаймні були до пандемії) рукостискання.

У дослідженні 2015 року ізраїльські вчені з Інституту Вейцмана знімали на відео учасників експерименту, яким потискали руку, і виявилося, що вони часто нюхають свої долоні. Водночас після рукостискання між представниками однієї статі люди починали нюхати свою праву руку, але якщо спілкування відбувалося між чоловіком та жінкою – ліву. Можливо, так учасники порівнювали запах потенційного партнера зі своїм.

У 2020 році вчені з того ж інституту опублікували статтю, в якій знову запитали, чому люди постійно нюхають свої руки (близько 20 разів на годину), у тому числі й наодинці. Зазвичай це відбувається непомітно, адже людина не нюхає себе як собака, а просто торкається свого носа, втягуючи повітря. Автори статті вважають, що ми робимо це для того, щоби підтримувати відчуття окремості свого «я». Це як розгляд свого відображення, тільки замість дзеркала — запах рук.

На жаль, важливість запахів люди часто усвідомлюють лише тоді, коли втрачають нагоду відчувати їх. На щастя, нюхові нейрони зазвичай відновлюються, вони постійно оновлюються у слизовій оболонці. Повернути сприйнятливість до запахів допомагає і «фізіотерапія для носа»: потрібно щодня вдихати насичені аромати, наприклад, троянди, евкаліпта, лимона та гвоздики. Нюх - як м'яз, і його можна прокачати. А от як саме наш мозок може обирати потенційного партнера по запаху феромонів, ми поговоримо вже у наступній статті. Цінуйте кожну мить свого життя!

Автор: Аліна Сальникова

Лікар-психолог; кандидат психологічних наук, PhD; психотерапевт; ТВ-експерт. У психотерапевтичній практиці використовуються різні способи лікування, в тому числі і аромакологія. Це доволі молода наука, котра вивчає як аромати впливають на організм та психологічний настрій людини. І у своїх статтях буду ділитися з вами інформацією як можна покращити якість життя та знайти емоційний баланс.

Аліна Сальникова

Рекомендуємо Вам