Безкоштовна доставка при замовленні від 1500 грн.
ua
(068) 324-72-09
Рубрики

Як діють ефірні олії?

Ефірні олії мають дивовижні властивості. Вони відомі своєю користю для шкіри обличчя та тіла, волосся, застосовуються в лазні та сауні, СПА-процедурах, ефективні при застудах та грипі, а також використовуються в психології та допомагають впоратися з емоціями. Як ці запашні субстанції вміють так багато? Міф це чи насправді ефірні олії такі цінні? Про це розповідаємо у цій статті за порядком, від простого до складного.

Вивченням властивостей ефірних олій та їх застосування займається ароматерапія. Що ж таке ефірні або як їх ще називають – ароматичні олії?

Ефірні олії – це концентровані запашні леткі речовини (це не олії, а ефіри!), квінтесенція запахів! Під впливом енергії сонця, шляхом складних біохімічних процесів, вони утворюються в рослинах і можуть утримуватися в різних їх частинах: у квітках, листі, плодах, насінні, смолі, корі, деревині або корінні.

На людину впливає не лише аромат олій, ефірні субстанції комплексно впливають на весь організм при вдиханні та проникаючи через шкіру.

дівчина вмиває обличчя

Ефірні олії для шкіри обличчя та тіла

Найбільш популярний спосіб використання аромаолій – для здоров'я та краси шкіри та волосся. Ефірні олії надають цілющу дію на шкіру, але при цьому слід пам'ятати, що вони не наносяться в чистому вигляді, а лише у складі жирної основи, наприклад, з базовою олією жожоба або солодкого мигдалю. Винятком є олія лаванди та чайного дерева.

Читайте також: Базові олії. Що це і як їх використовувати в аромамасажі

Наприклад, ефірна олія лаванди заспокоює подразнену та запалену шкіру, омолоджує, стимулює процеси регенерації, знімає м'язову напругу.

Ще одним прекрасним, воістину королівським засобом для шкіри, є ефірна олія троянди. Вона надає шкірі еластичність та пружність, тонізує та заспокоює, розгладжує зморшки та робить шкіру красивою та доглянутою.

Читайте також: Ароматерапія для шкіри або "ароматна" косметологія

дівчина посміхається в дзеркало

Ефірні олії для психологічного здоров'я

При вдиханні ароматичних олій ефіри потрапляють у лімбічну систему мозку. За впливом ефірні олії можна розділити на три види:

  1. Стимулюючі
  2. Адаптогени
  3. Заспокійливі

Стимулюючий вплив мають ефірні олії лимона і апельсина. Вони дають почуття бадьорості, активізують розумову активність, покращують концентрацію уваги та підвищують працездатність. При цьому виникає відчуття підняття енергії.

Адаптогенний ефект на емоційний стан мають ефірні олії м'яти, евкаліпту та чайного дерева. Завдяки їм відбувається покращення самопочуття, регулюється робота нервової системи, що допомагає при стресових ситуаціях, а також відбувається м'яка акліматизація при реагуванні на погодні зміни.

Заспокійливий розслаблюючий ефект має ефірна олія лаванди. Вона допомагає зняти нервове та психічне навантаження, відчути гармонію та заспокоєння.

дівчина на пробіжці

Ефірні олії для фізичного здоров'я

Ефірні олії насамперед впливають через вдихання аромату. Наприклад, на дихальну систему найбільше впливають евкаліпт, сосна, ялівець, допомагаючи впоратися із застудними захворюваннями. Відбувається оздоровлення організму, як після прогулянки лісом чи сосновим бором. Однак ефект при використанні олій вищий, тому що вище концентрація речовин в ефірних оліях.

Але також треба сказати, що всі олії впливають на організм комплексно, допомагаючи впоратися і з питаннями профілактики, і складними проблемами зі здоров'ям, покращуючи стан та опірність організму. Тому чудово застосовувати ефірні олії регулярно, що дозволить значно покращити самопочуття та додати приємних емоцій щодня.

 робота двох вчених

Ефірні олії проти вірусів та бактерій

Ароматичні олії часто називають природними антибіотиками. Всі вони мають антибактеріальну активність, і при цьому ще активно борються з вірусами і навіть з грибками. Чому так відбувається? Ефірні олії у рослини виконують функцію імунної системи, тому вони й мають такі цілющі властивості.

Наприклад, олія чайного дерева, що має чудові профілактичні та лікувальні властивості для дихальної, травної системи, стимулює імунітет, бореться з застудними захворюваннями, також активно застосовується в косметології та при різних захворюваннях шкіри, грибкових ураженнях, висипаннях та вугровому висипі. При цьому вона безпечна та ефективна.

Читайте також: Чайне дерево: 7 фактів про дивовижну олію

Таким чином, ароматерапія діє як хороший лікар – це чудова, безпечна профілактика здоров'я, як фізичного, так і ментального. Відсутність побічних ефектів та приємність використання робить її доступним засобом для кожного та в кожному домі. Використовуйте на здоров'я!

Рекомендуємо Вам